user_mobilelogo

programma main image 

Το φαινόμενο των ναρκωτικών στις μέρες μας δεν έχει σύνορα, ούτε διακρίνει ανάμεσα σε φυλές και κοινωνικές τάξεις. Κάθε χώρα στις πέντε ηπείρους, είτε είναι ανεπτυγμένη ή υποανάπτυκτη, έχει επηρεαστεί από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

reto programma

Το Reto a la Esperanza εδώ και μερικά χρόνια, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και ως αποτέλεσμα έχουν ανοικτεί ευκαιρίες δράσης σε διάφορες χώρες. Σταδιάφορα μέρη όπου δραστηριοποιείται το Reto, οι κυβερνήσεις δεν παρέχουν την αναγκαία βοήθεια και στήριξη έτσι ώστε να παταχτεί το φαινόμενο αυτό. Σε άλλα μέρη, αν και παρατηρείται κάποια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, εντούτοις οι αρχές φαίνεται να συμβιβάζονται με την ύπαρξή του, κάτι που καθιστά δύσκολο το έργο της οριστικής αντιμετώπισης του φαινομένου των ναρκωτικών.

 

Ο λόγος που θέλουμε να επεκταθεί η δράση του οργανισμού μας και σε άλλες χώρες, είναι γιατί γνωρίζουμε από προσωπική εμπειρία ως εθελοντές του οργανισμού, πως υπάρχει ο τρόπος να ελευθερωθεί κανείς ολοκληρωτικά από τις εξαρτήσεις των ναρκωτικών και άλλων εθισμών.

 

Η ύπαρξη του οργανισμού μας έχει ως κύριο σκοπό και αρχή την παροχή ηθικής, υλικής και πνευματικής στήριξης σε κοινωνικά περιθωροποιημένα άτομα και ιδιαίτερα σε τοξικομανείς. Η παροχή αυτής της στήριξης είναι εντελώς εθελοντικής βάσης, παρέχεται δωρεάν και οι ανάγκες του κάθε ατόμου καλύπτονται ξεχωριστά.
Κύριος στόχος μας δεν είναι απλώς η απεξάρτηση του ατόμου από τις ουσίες αλλά και η πρόκληση προς το άτομο για μια ολοκληρωτική αλλαγή ζωής η οποία θα συνοδεύεται από προσωπική και πνευματική ανάπτυξη.
Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι πραγματική αξία στο RΕΤΟ αποτελεί πως τίποτα από τα όσα μπορούν να προσφέρουν οι εθελοντές δεν φέρνει αυτή την αλλαγή στον τρόπο ζωής, παρά μονάχα αυτό που ο Θεός έχει κάνει δια μέσου του Υιού Του σε πολλούς από μας. Από εκεί πηγάζει όλη μας η προσφορά και το κίνητρό μας.

 


Μετά από μερικά χρόνια δράσης, προχωρούμε με τον ίδιο σκοπό όπως τότε που ξεκίνησε το RΕΤΟ, να μεταφέρουμε το μήνυμα της αλήθειας, ελπίδας και ζωής σε μια ανθρωπότητα που ολοένα βουλιάζει όχι μόνο στα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα αλλά σε τόσα πράγματα που οδηγούν έναν άνθρωπο να εναποθέτει την ελπίδα του μακριά από τον Θεό και τον σκοπό που Αυτός έχει για τη ζωή μας.

 

 

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

 

Διαρκεί περίπου 15 ημέρες. 

Για τα καινούργια παιδιά αυτή η φάση είναι περίπλοκη λόγω του στερητικού συνδρόμου και της δυνατής εξάρτησης τα οποία περιπλέκουν τη διαδικασία. Ο κυριότερος σκοπός σε αυτή την φάση είναι να αποτοξινωθεί ο χρήστης και να αρχίσει να αναλαμβάνει τις βασικότερες υπευθυνότητες στη ζωή του (οικιακές δραστηριότητες, προσωπική οργάνωση, καθαριότητα και συντήρηση του σπιτιού).  Η κοινότητα λειτουργεί σαν ένα κανονικό σπίτι και η προσπάθεια της Ο.Υ. και του επιστημονικού προσωπικού είναι να υπάρχει ένα οικογενειακό περιβάλλον με τις καθημερινές οικιακές του ενασχολήσεις στο οποίο ο θεραπευόμενος συμμετέχει ως να βρισκόταν στο δικό του σπίτι.  Τα άτομα συμμετέχουν σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε ένα περιβάλλον αρμονίας και ισορροπίας όπου ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς.

Ο θεραπευόμενος βοηθείται να καταπολεμήσει και να ξεπεράσει την εξάρτησή του με διάφορους τρόπους.  Η επαφή με την φύση είναι πρωταρχικής σημασίας καθώς γίνονται μεγάλοι περιπάτοι στο βουνό και στη θάλασσα καθώς και φυτοθεραπεία, μπάνια και μασάζ.  Γίνεται επίσης προσπάθεια για να απομακρύνεται ό,τι θυμίζει στους χρήστες το προηγούμενο περιβάλλον πριν την είσοδό τους στην κοινότητα.  Για τον λόγο αυτό η κοινότητα στεγάζεται σε περιοχή έξω από την πόλη κοντά σε βουνό και μέσα στο πράσινο.  

Η Ο.Υ. ενημερώνει τις οικογένειες των εισερχομένων με όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την κατάστασή τους.  Κάθε 15 μέρες μπορούν να έχουν τηλεφωνική επικοινώνια με την οικογένειά τους και αλληλογραφία κάθε μέρα.  Οι οικογένειες των χρηστών μπορούν να επικοινωνούν με την Ο.Υ. όποτε θέλουν για να πληροφορούνται για την πρόοδο των δικών τους.    

2η φάση: Αποτοξίνωση και Αποκατάσταση


Αυτή η φάση αρχίζει περίπου 15 – 20 ημέρες (εξαρτάται από το άτομο και την εξαρτησιογόνα ουσία) μετά την εισαγωγή και διαρκεί περίπου 12 μήνες. Η Ο.Υ. και η επιστημονική ομάδα προσπαθεί να βοηθήσει τους θεραπευόμενους να υιοθετήσουν έναν τρόπο ζωής για να εξελιχθούν με έναν φυσιολογικό τρόπο στην κοινωνία.

Δραστηριότητες 2ης φάσης


• Επίβλεψη της προσωπικής εξέλιξης του θεραπευόμενου.
• Θεραπευτικές ομάδες (συγκεντρώσεις κλπ.)
• Εξωτερικές δραστηριότητες της κοινότητας.
• Προγραμματισμός του ελεύθερου χρόνου (άθληση, μουσικές και θεατρικές ομάδες και εκπαιδευτικές εκδρομές).

Στη 2η φάση ο θεραπευόμενος αρχίζει να αισθάνεται χρήσιμος και να ανακτά τις δυνάμεις του. Σταδιακά αναλαμβάνει υπευθυνότητες σχετικά με τις δραστηριότητες μέσα και έξω από την κοινότητα.
​Μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες παρακολουθούμε την συμπεριφορά των θεραπευομένων και αξιολογούμε τις δυνατότητές τους ούτως ώστε η Ο.Υ. να αποφασίσει για ποια εργασία είναι κατάλληλος ο κάθε θεραπευόμενος για να μπορέσει να αρχίσει να ασχολείται με τις εξωτερικές δραστηριότητες. Κρίνοντας την εξέλιξή τους, η Ο.Υ. τους εντάσσει στην καταλληλότερη ομάδα και τους παροτρύνει να βοηθήσουν άλλα άτομα.
​Σε αυτή την φάση είναι πολύ σημαντική η επαφή με την οικογένεια και πραγματοποιούνται συναντήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι εξαρτησιογόνες ουσίες στις οικογενειακές σχέσεις (Ομάδες κοινής βοήθειας, Συγκεντρώσεις γονέων και συγγενών) .
​Η Ο.Υ. συγκεντρώνεται κάθε Κυριακή για να προετοιμάσει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις ορίζεται ο κατάλληλος συνοδός για κάθε θεραπευόμενο, εξετάζοντας τα προσωπικά προβλήματά του, με την άδειά τους φυσικά, διατηρώντας τις απαιτούμενες ισορροπίες στις δραστηριότητες που θα συμμετέχουν με πρωταρχική μέριμνα την ευημερία του θεραπευόμενου. Η κοινότητα επιβάλλει τη συνεχή συνοδεία των θεραπευομένων.
​Η Ο.Υ. συγκεντρώνεται σε καθημερινή βάση για να ελέγξει τα ζευγάρια και τις δραστηριότητές τους και να επιλύσει τυχόν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προωθηθεί η ομαδική δουλειά, ο σεβασμός, η προσωπικότητά τους μέσα σε μια φιλική ατμόσφαιρα.
​Η κοινότητα λειτουργεί με πιο αυστηρό και οργανωμένο πρόγραμμα από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το Σαββατοκρίακο το πρόγραμμα είναι πιο χαλαρό και περιλαμβάνει μόνο βασικές δραστηριότητες (π.χ. καθαριότητα, οικιακές εργασίες κλπ).
​Η κοινότητα διαθέτει ένα σαλόνι με διάφορες δραστηριότητες τηλεόραση, βίντεο (πάντα με ελεγχόμενο πρόγραμμα), επιτραπέζια παιγχνίδια (π.χ. ποδοσφαιράκι κλπ). Η Ο.Υ. προετοιμάζει διάφορες δραστηριότητες (σωματικής και πνευματικής χαλάρωσης, π.χ. εκδρομές στο βουνό, επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο, σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ). Επίσης δημιουργεί ομάδες θεάτρου, τραγουδιού και μουσικής. Οι θεραπευόμενοι μπορούν να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να δημιουργούν και να προσφέρουν τις ιδέες αναζητώντας ένα σημείο αναφοράς στη ζωή τους.

Εξωτερικές δραστηριότητες 2ης φάσης


Περισυλλογή: Μέσω ενός φυλλαδίου η κοινότητα ενημερώνει τον κόσμο για τις δραστηριότητές της και τον προσκαλεί να προσφέρει οποιαδήποτε μεταχειρισμένα αντικείμενα που δεν χρειάζεται. Μια ομάδα τριών ατόμων (ένα άτομο από τους υπεύθυνους, ένα από τη φάση της επανένταξης και ένα από της δεύτερη φάση), περισυλλέγει τα μεταχειρισμένα αντικείμενα που δωρίζονται στην κοινότητα.
Ταξινόμηση: Μια άλλη ομάδα αναλαμβάνει την ταξινόμηση και αποθήκευση των αντικειμένων.
Επισκευή: Τα αντικείμενα που χρειάζονται επισκευή επισκευάζονται από την αρμόδια ομάδα, η οποία κάνει τις απαιτούμενες διορθώσεις στα εργαστήρια απασχόλησης της κοινότητας. Όλα τα πράγματα συγκεντρώνονται σε ένα χώρο που διαθέτει η κοινότητα στην πόλη. Εκεί μια άλλη ομάδα οργανώνει τα αντικείμενα και τα προσφέρει προς πώληση σε συμβολικές τιμές. Η δραστηριότητα αυτή δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα καθώς τα κέρδη προορίζονται για τη βελτίωση και την ανάπτυξη της κοινότητας, για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών και την παραμονή νέων χρηστών και για την πληροφόρηση του κόσμου.

Όσον αφορά τα αντικείμενα που δεν μπορούν να επιδιορθωθούν χωρίζονται σε σκουπίδια: π.χ. αλουμίνιο, χαλκό, σίδερα, χαρτιά, ρούχα, παλέτες και άλλα υλικά ανακύκλωσης τα οποία πωλούνται σε ανάλογα μαγαζιά ή χώρους ανοικτής αγοράς.

​Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν τριπλό όφελος: 1) Ο θεραπευόμενος ασχολέιται με μία χρήσιμη εργασία με ξεκάθαρο το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του και έτσι μπορεί να νιώθει ότι είναι χρήσιμος και «ικανός» 2) Φυσιολογική επανένταξη μέσα στην κοινωνία. Βλέποντας ανθρώπους δίπλα του που έχουν ζήσει την ίδια κατάσταση (ομάδα υπευθύνων) ο θεραπευόμενος βλέπει ότι είναι δυνατόν να έχει μία «καθαρή» και φυσιολογική ζωή. 3) Το αποτέλεσμα της εργασίας του συμβάλλει στην συντήρηση και βελτίωση της κοινότητας, έτσι ο θεραπευόμενος νιώθει χρήσιμος.

3η φάση:  Επανένταξη

 

​Η επανένταξη στην εργασία και στη κοινωνία θεωρείται η τελευταία φάση του θεραπευτικού προγράμματος. Σε αυτή τη φάση εμφανίζονται τα πιο μεγάλα προβλήματα και εμπόδια. Αφενώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό σύστημα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τα δικαστικά προβλήματα, και άλλα και αφετέρου τον υψηλό δείκτη ανεργίας, τη μικρή προσφορά εργασίας και την επαγγελματική απειρία των εξαρτημένων.  Όλες αυτοι οι παράμετροι δυσκολεύουν την 3η φάση.

​Μετά από τους 12 μήνες παραμονής στην κοινότητα ο θεραπευόμενος αρχίζει να σκέφτεται τις προοπτικές της ζωής του. Η Ο.Υ. τον συμβουλεύει και τον ενθαρρύνει να αναλάβει τις ευθύνες στης ζωής του και να παίρνει αποφάσεις πλεόν κατά τη δική του κρίση. Ο θεραπευόμενος μπορεί να αποφασίσει να επιστρέψει στο οικογειακό περιβάλλον, να παραμείνει στην κοινότητα ως εθελοντής, κ.α.

​Η Ο.Υ. πάντα προσπαθεί να διευκολύνει και να βοηθήσει όσο μπορεί παρατηρώντας βέβαια τη συμπεριφορά του θεραπευόμενου. Όποια και αν είναι η απόφαση του θεραπευόμενου το πρωταρχικό σε αυτή τη φάση είναι να αποκατασταθούν οι διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις. Ενθαρρύνεται να τηρεί μία στάση ταπεινότητας με την οικογένειά του και με τη συμπεριφορά και τις πράξεις του να δείχνει ότι είναι έτοιμος για μία αληθινή αλλαγή στη ζωή του. Ο θεραπευόμενος επισκέπτεται και μένει με την οικογένειά του για 5-7 ημέρες με συνοδεία ενός μέλους της Ο.Υ. Εκεί θα δεί την αληθινή κατάστασή του, βλέποντας τι νιώθει στην περιοχή του, πως συναναστρέφεται με την οικογένειά του, με τους παλιούς του φίλους, κ.λ.π.. Για όλα αυτά έχει την βοήθεια και την συμβουλή το Υπευθύνου που είναι μαζί του. Η χρονική περίοδος  κατά την οποία θα αρχίσει αυτή η φάση είναι πάντα ανάλογη της εξέλιξής του θεραπευόμενου στο πρόγραμμα. Η επανένταξη δεν αρχίζει πάντα στους 12 μήνες.

Αυτή η φάση γίνεται με δύο τρόπους:

1.​Όταν ο ενδιαφερομένος μετά από τη φάση της απεξάρτησης αποφασίσει να ξεκινήσει την επανένταξη από το οικογενειακό περιβάλλον, κάνει δύο σύντομες επίσκεψεις κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια των οποίων του παρέχεται συμβουλευτική και ατομική υποστήριξη. Πρέπει με προσωπική του προσπάθεια να αποκατασταθεί επαγγελματικά για να συνεχίσει τη ζωή του στην κοινωνία. Η φάση τελειώνει όταν ο ενδιαφερομένος έχει βρει δουλειά και έχει πλήρως αποκατασταθεί.

2.​Όταν ο ενδιαφερομένος φτάνει σε αυτήν την φάση και δεν έχει το κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλοων, περνάει αυτή τη φάση μέσα στην κοινότητα.

​Όλοι οι θεραπευόμενοι που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αποφασίζουν να αποχωρήσουν από την κοινότητα, μπορούν να διατηρήσουν μία συνεχή επαφή μαζί της, αν το θελήσουν, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις πληροφόρησης της κοινότητας και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνουν μία ζωντανή μαρτυρία για την κοινωνία.

Νομική εκπροσώπηση. Γνωρίζουμε ότι  η πλειοψηφία των ατόμων προς επανένταξη θα αντιμετωπίσουν δικαστικά προβλήματα και για αυτό το πρόγραμμα διαθέτει πιστοποιητικά με τα οποία βεβαιώνεται η κατάστασή τους και  ότι παρακολουθούν το πρόγραμμα μπροστά σε δικαστήρια και άλλες υπηρεσίες. Το πρόγραμμα χορηγέι τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και για την επαγγελματική αποκατάσταση στην φάση της Επανένταξης.

 

Pin It